Trump åt middag med Förintelseförnekare


I veckan höll Donald Trump en middag vid sitt hem i Florida med Nick Fuentes, en känd Förintelseförnekare. Även artisten Kanye West, som gjort grova antisemitiska uttalanden, medverkade.

Efter de högerextrema kravallerna i Charlottesville sommaren 2017 sade Donald Trump i ett uppmärksammat tal att ”det finns fina människor” bland nynazisterna och extremisterna som deltog.

Nu har Trump ätit middag med just en av extremisterna från Charlottesville: Förintelseförnekaren Nick Fuentes.

I veckan bjöds Fuentes och artisten Kanye West till Trumps residens Mar-a-Lago för en middag där de diskuterade planer för nästa presidentval.

Jonathan Greenblatt, direktör på organisationen Anti-Defamation League, som kartlägger antisemitism, beskriver Fuentes som ”en av landets värsta och mest skamlösa antisemiter”. Han kallade besöket ”förskräckligt”.

Fuentes har bland annat krävt att alla judar i USA bör lämna landet. Han har jämfört Förintelsen med en ”tävling för att baka kakor” och sagt att det republikanska partiet kapats av ”judar, ateister och homosexuella”. Fuentes beskriver feminism, hbtq-rättigheter och hög invandring som en judisk konspiration för att ”tillintetgöra amerikanska värderingar”.

Fuentes kopplingar till den republikanska partitoppen slutar inte med Trump.

Partiets kongressledamöter Paul Gosar och Marjorie Taylor Greene deltog båda vid en högerextrem konferens ordnad av Fuentes organisation America First i Florida tidigare i år.

På konferensen bad Fuentes publiken om en varm applåd för Vladimir Putin och sade sedan att Putin jämförts med Hitler, ”som om inte det vore något positivt.”

På konferensen deltog även den antisemitiska aktivisten Anthime Gionet, som deltog i stormningen av Kapitolium förra året och är åtalad för flera brott, bland annat för att ha förstört en judisk högtidssymbol. Åtminstone sju personer från Fuentes organisation är misstänkta för brott under stormningen av Kapitolium.

Donald Trumps medarbetare förnekade först att Fuentes bjudits in till middagen, men besöket bekräftades på fredagen av New York Times, Axios och CNN.

I ett meddelande på fredagen tycktes Trump försöka bortförklara Fuentes närvaro med att det var Kanye West som tagit med sig Fuentes, utan att förvarna Trump.

”Det var meningen att vår middag bara skulle vara jag och Kanye, men han anlände med en gäst som jag aldrig träffat och inte vet något om” sade Trump.

Fuentes är mycket välkänd i USA:s nationalistiska rörelse och det är osannolikt att Trump inte kände till honom.

Artisten Kanye West har också gjort grovt antisemitiska kommentarer. I oktober stängdes han av från Twitter efter meddelanden som tolkades som dödshot mot judar. Flera av hans närmaste sponsorer, som Adidas och Balenciaga, har sagt upp samarbeten med honom.

Kanye West återvände nyligen till Twitter och delade en video från middagen där han sade att Trump var ”väldigt imponerad” av Nick Fuentes.

Fuentes och Kanye West syntes även tillsammans på en flygplats i Florida på fredagen.

För Donald Trump signalerar middagen att han inte bekymrar sig över kritiken från partikollegor som anser att han fört partiet i en allt för extrem riktning.

Partiets väljare ger honom fortfarande starkt stöd. Två opinionsmätningar i veckan visade att Trump nationellt ligger långt före andra tänkbara namn för att bli partiets nästa presidentkandidat. I en mätning från Emerson College får Trump stöd av 55 procent av partiet medan Florida-guvernören Ron DeSantis är på andra plats med 25 procent.

Republikanen Chris Christie, som förväntas utmana Trump i nästa primärval för att bli presidentkandidat, beskrev Fuentes besök som ”ännu ett exempel på fruktansvärd omdömesbrist från Trump”. Christie påstod att besöket mest speglar ett desperat försök av Trump att få uppmärksamhet.

”Han kan inte stå ut med att inte få uppmärksamhet hela tiden”, sade Christie till New York Times.

Demokraternas partiorganisation kritiserade också besöket.

”Om det här gällde något annat parti skulle det vara omedelbart diskvalificerande för Trump att bryta bröd med Nick Fuentes. Men de mest extrema åsikterna har hittat ett hem i dagens republikanska parti”, skrev de i ett pressmeddelande.

Kevin McCarthy, som förväntas bli republikanernas talman i representanthuset, har sagt att de två republikanerna som tidigare deltog på Fuentes högerextrema konferens, Marjorie Taylor Greene och Paul Gosar, ska få viktiga uppdrag i kongressens utskott nästa år. 

".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' ".' tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl tempopl

Komentáře